понедељак, 29. фебруар 2016.

MLADEN džiber MITROVIĆ



U Okružnom sudu Banja Luka, u montiranom procesu koje je protiv mene pokrenulo  Specijalno tužilaštvo po direktnom nalogu Milorada Dodika, danas je nastavljeno ispitivanje svjedoka optužbe. Ispitano je ukupno 16 lica zaposlenih u Republičkoj upravi ze geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Za neke od njih je i sudija pitala tužioca zašto su uopšte dovedeni da svjedoče, jer su ljudi na svako pitanje odgovorili sa „ne znam“.
„Baš zato jer ne znaju“ odgovorio je vrli tužilac, koji je danas prevazišao i sam sebe, čime je definitivno zaslužio i laskavu titulu specijalnog „džibera“ u ovom sudskom postupku.

Tražio sam definiciju „džibera“, da je malo pojasnim i našao nekoliko na on line rečniku slenga Vukajliji. Ova mi se čini posebno prikladna:
„Reč je o antropološkom fenomenu s’kraja 20. i početka 21. veka. Na evolutivnoj lestvici predstavlja korak unazad u razvoju čoveka i civilizacije uopšte. Po fizičkoj građi pripada ruralnom tipu čoveka, dok mu je prebivalište po lokaciji gradsko, što u njihovom slučaju ne znači ništa. Prepoznaje se po snažnoj fizičkoj konstituciji, mada se u skorije vreme, istina u daleko manjem broju primećuju i sitniji primerci. Zauvek zarobljen između ruralnog i gradskog, nikada prilagođen, levitira između livade i metro stanice, trudi se da na svaki način prkosi gradskom načinu života, maštajući o stadu ovaca. Komunikacija je sirova, bez suvišnih detalja, sažeto i glasno. Sila je glavni argument. Osobe sa kojima ne deli isto mišljenje uglavnom mrzi, a verovatno iz nemogućnosti shvatanja. U principu neotesani i neobrazovani, ali ipak puni sebe, ne pokazuju želju za opštim napredovanjem, već se prepuštaju struji, te su iz tog razloga pogodni za medijsku manipulaciju. Stalni čitaoci i gledaoci raznih trivijalnih časopisa, odnosno televizijskih “realnih”emisija, upijaju svaki kadar ili odštampanu reč. Kao poštovaoci glamura, vole skupe i sjajne stvari, spajaju nespojivo. Ljubitelji lakih devojaka, cenjenih automobila, skupih pića, teških droga, jet-seta uopšte, smatraju sebe "elitom". Mogu se videti u velikom broju duž splavova, gde kao što su nekada na pijaci odmeravali krave, sada gledaju u žene koje se utrkuju koja će naći nekoga sa boljim konjem.“

Da neko ne bi pomislio da sam, bez razloga, neopravdano surov prema Mladenu Mitroviću, samo ću još reći to da je dotični, u klasičnom džiberskom fazonu, danas pokušao da sudu i svjedoku „poturi“ nekakav spisak radnika koji sam, kako je tvrdio, ja kao direktor potpisao, da bi se, na insistiranje mog branioca, advokata Siniše Đorđevića da se utvrdi o čemu se zapravo radi, ispostavilo da je specijalni tužilac dao „pogrešan“ dokument, te da je navedeni spisak potpisalo drugo lice iz Uprave.

Glavni pretres se nastavlja 8.3.2016.g.

Нема коментара:

Постави коментар