понедељак, 8. фебруар 2016.

BITI OVCA NA BALKANU



Sa svih strana vijesti o "svinjskoj gripi" i drugim oblicima novog oblika opasne gripe koja je došla i do nas.
Suočen sa takvim informacijama, šta čovjek da pomisli, nego da je vrag odnio šalu i da potrči u najbližu apoteku i potraži nešto za podizanje imuniteta?

A šta tek ako je stvarno dobio gripu i temperaturu? Odmah u Dom zdravlja, gdje ga spremno dočekuju ljekari. Vjerovatnoća da će vam u Republici Srpskoj odmah prepisati turski antibiotik CLARICIDE (20,60 KM) i sirup za jačanje imuniteta dr Wolz (39 KM) je 1, dakle, 100%. Imaju za to već i pripremljene recepte-reklamne flajere, na koje se doktori samo potpišu (valjda da se zna za koliko izdatih recepata su oni zaslužni).

Na nama, ovcama, je samo da to uredno platimo (ako imamo čim). To čak i ne znači da će vam ovi ljekovi pomoći, ali to već nije ničiji problem do vaš lični, jer zna se da svaki čovjek individualno reaguje na lijekove.

Kada opadne potražnja ovih i sličnih lijekova, na scenu stupaju naši vrli „novinari“ i „mediji“ koji počnu da nas bombarduju naslovima poput onog sa početka ovog teksta. Iako Klinika za infektivne bolesti UKC Republike Srpske već dvije godine ne vrši testiranje pacijanata na virus H1N1 jer nemaju testova (barem tako rekoše na telefon), iako sam tražeći informaciju od medicinskog osoblja u Hitnoj pomoći o tome gdje mogu da izvršim testiranje na ove viruse kojim nas plaše u medijima, dobio sleganje ramenima i mrmljanje „zar vi nasjedate na te priče?“.

Na sajtu Instituta za javno zdravstvo RS piše: „Nadzor nad influencom 4. nedelja: U bоlnicаmа Rеpublikе Srpskе priјаvljеno је 16 slučајеvа tеškе rеspirаtоrnе infеkciје (SARI), kојi su zаhtiјеvаli hоspitаlizаciјu i tо iz: UKC Rеpublikе Srpskе u Bаnjаluci 12 slučаја i ОB Priјеdоr 4 slučаја. Оsоbе su vеćinоm srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi.“

Poznato je da tamo gdje ne funkcioniše država i kontrolni organi, bujaju svi oblici zloupotrebe, manipulacije i zločinačkog udruživanja zarad pribavljanja lične ili grupne koristi. Ovdje se, vjerovatno, radi o tome da su oni koji su zaduženi za zaštitu zdravlja građana, dozvolili farmaceutskoj mafiji da nas nesmetano „šiša“ i u tome im svesrdno pomogli. Ništa čudno na brdovitom Balkanu, gdje su sva čuda već viđena, samo je jedno prava rijetkost – da se bar neko odgovorno i profesionalno pozabavi svojim poslom!

Нема коментара:

Постави коментар