понедељак, 15. фебруар 2016.

OFFSHORE TUŽILAŠTVO



Kako je i predviđeno Narodna skupština RS usvojila je novi Zakon o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, kojim je predviđeno gašenje Specijalnog tužilaštva Republike Srpske.

Bez ikakve razumne sumnje, radi se o dobro razrađenoj šemi, koju koriste i u oblasti privrednog kriminala. Osnuje se, obično, neka djevičanska Offshore firma da opljačka neke resurse, a onda se na kraju, na nju stavi katanac i nikom ništa! Nema tu ko šta više da istražuje i provjerava. Bankrot i put pod noge sa svim opljačkanim bogatstvom.

U slučaju Specijalnog tužilaštva, slična je ideja u osnovi. Osnovao ih je Dodik u jeku predizborne kampanje. Onda im je davao zadatke, ali kao nije bio zadovoljan, pa im je zaprijetio da će ih ugasiti. Pa su se baš potrudili (evo, konkretno u mom slučaju) da opravdaju očekivanja svog tvorca, kršeći sve moguće norme i zakone. Dobili su po ušima od Ustavnog suda, ali se nisu obazirali. Imajući u vidu kakav ima je tužilački kadar, nije ni čudo šta su sebi sve dozvolili.

Sada su, kao, na njih stavili katanac! Ne bi me čudilo da, "u skladu sa zakonom", spale svu svoju arhivu, kako bi nestao svaki trag o njihovim sumnjivim i nezakonitim aktivnostima i djelima protiv neposlušnih (u istom maniru je i neki vrijedni arhivista Pavlović banke, kao navodno zastarjelu uništio i dokumentaciju o dodjeli kredita Dodiku, iako kredit još nije otplaćen). Da ne govorimo o pranju obraza i moralnog lika samog Predsjednika i njegovih kumova. Kad se više ne mogu oglušiti o zahtjeve javnosti da se ispita određeni slučaj, isti se preda Specijalnom tužilaštvu da ga propere u devet voda i – eto opet čista obraza pred narodom!

Pošto sam jako radoznao čovjek, živo me zanima kako će sada ove svoje neuke i kockastoglavate specijalne tužioce proizvesti u okružne tužioce, kada ne zadovoljavaju ni najosnovnije profesionalne kriterije. Kakva će tu tek gimnastika morati da se izvede? Ipak ne sumnjam da će gimnastičar Anton Kasipović, koji briljira u disciplini salto mortale, smisliti već nešto.

Нема коментара:

Постави коментар