среда, 9. децембар 2015.

(NE)ODLUČNI I (NE)PRINCIPIJELNI



Opozicija je napustila Narodnu skupštinu RS zato što ni iz trećeg pokušaja nije uspjela da iz fotelje potpredsjednika izbaci Nenada Stevandića, koji je nakon izbora promijenio dres i iz opozicije prešao u poziciju. Zatražiće, kažu, održavanje posebne sjednice koja ima za cilj da se opet pozabavi pitanjem svih pitanja – smjenom Stevandića.
Razloga za oštar i energičan odgovor opozicije u Narodnoj skupštini RS bilo je od izbora na pretek. Pa i sama regularnost izbora i način na koji su prebrojani glasovi, bio je jedan i to krupan razlog za napuštanje.
Drugi, možda i krupniji razlog za pokazivanje odlučnosti i principijelnosti bila je sramna trgovina papcima u Skupštini, dokumentovana, snimljena i izvještačena.
Zaduživanje Republike na neustavan i nezakonit način, potpisivanjem ugovora o zaduženju sa sumnjivom firmom iz kalifornijskog tržnog centra, kojoj premijerka ne može ni da se sjeti imena, takođe je bio opravdan razlog za reakciju.
Bilo ih je još, sasvim sigurno, ali ne mogu sad da ih se sjetim, jer krupne stvari promiču i medijima i opoziciji, pa tako i narodu koji je sve letargičniji i očajniji.
Pitam se jutros, vjerovatno kao i mnogi naši građani, zašto je tek jedna izmaknuta fotelja izazvala ovakav potez opozicije? Neće biti da i njih samo to interesuje. Ko je u kojoj fotelji? Da l' je njihov ili naš?
Plašeći se kritika javnosti da će bojkotovati Skupštinu, a uzimati velike skupštinske naknade, jedan od opozicionih lidera je, ako je vjerovati medijima, izjavio da će predložiti da poslanicima skupštinske većine daju i svoje poslaničke plate. Ne mogu da vjerujem da mu na pamet u tom trenutku nije pao niko drugi kome bi te plate mogle biti više od koristi. Ili nije ni mislio ozbiljno?
Nakon svega, ostaje mučan utisak da opozicija ni sama ne zna šta to u stvari hoće (osim Stevandićeve fotelje). Time što neće biti u skupštinskim klupama kada se usvajaju zakoni, donose odluke, imenuju na značajne funkcije režimski poltroni, ne znači da će se nešto bitno dogoditi, da se ti zakoni i odluke neće usvojiti. To samo znači da će pozicija imati optimalne uslove za brzu, efikasnu i uspješnu realizaciju svih svojih nakaradnih i štetnih projekata. Bez i riječi osude, skretanja pažnje, iznošenja činjenica na vidjelo.
Ne mogu da vjerujem da opoziciji nisu pali na pamet drugi oblici demokratske i sasvim legitimne borbe. Zašto se plaše da urade ono što narod od njih jedino očekuje? Da pruže odlučan i hrabar otpor nezakonitom i pogubnom djelovanju režima!
Jedno je sasvim sigurno - mlaka, neblagovremena i neadekvatna reakcija na sve eklatantnije primjere urušavanja pravne države i institucija RS, ne ide im na ruku. A ni vrijeme im nije saveznik. Nadam se da su bar toga svjesni.

Нема коментара:

Постави коментар