четвртак, 10. децембар 2015.

FUZIJA ZEMLJIŠNO-KNJIŽNE I NAFTNE MAFIJE U RS



U čudnoj zemlji mi živimo. Umjesto fuzija velikih i manjih kompanija koje odlično posluju pa žele još bolje, kod nas se jedino mafija ujedinjuje, grupiše i  spaja u cilju otimanja još kojeg zanimljivog komada zemlje, još kakve stavke u budžetu, još kakvog zgodnog tendera.

Najnoviji primjer koji je privukao pažnju svih nesretnih građana Banja Luke, koji u ovim zimskim danima zavise od sposobnosti gradske vlasti da im pruži uslugu koju uredno plaćaju tokom čitave godine, je primjer gradske Toplane, koju nije bilo blam da na samom početku zime saopšti tim istim građanima da imaju mazuta za još svega dva dana.

O čemu se ovdje zapravo radi? Gradska Toplana je blagovremeno raspisala međunarodni tender za nabavku mazuta, IRB RS im je za to odobrio kredit. Problem je nastupio samo zato jer izabrani ponuđač nije bio po volji gradskom Baji, pa je odlučio da se poigra zdravljem i živcima svojih sugrađana. Logički se nameće pitanje – zašto mu izabrani ponuđač nije bio po volji? Moji izvori tvrde da je razlog vrlo pragmatičan – ponuđač nije pristao da od 7,8 miliona KM koliko vrjedi čitav posao, 2 miliona da gradskom Baji (navodno za finasiranje kampanje za lokalne izbore 2016.).

Zato se čekalo da dobro zazimi. Pa da se onda alamira javnost da mazuta ima za još samo dva dana. Pa da se onda pojave „dobri duhovi“ grada i ponude da Toplani pozajme mazut koji nedostaje. Što, opet, odmah objeručke prihvata i Toplana i gradski Otac.

Ko su „dobri duhovi“grada? Gle čuda, po mojim izvorima, to su naši stari poznanici -  naftaš Luburić koji je odavno bacio oko na zemljište Dječijeg doma „Rada Vranješević“ i gazda Miljković (OM kafa) koji svake godine snabdjeva solju gradske vlasti. Iako će se neki pronicljivi građani pitati otkud njima dvojici tolike količine mazuta da mogu grijati Banjalučane cijelu zimu, odgovor sasvim sigurno neće dobiti od Slobodana Gavranovića (on kaže da ne voli skupljati kajmak?!?).

Šta će se dalje dešavati? Mogu samo pustiti mašti na volju pa, na primjer, pretpostaviti:

  • da će IRB ipak odobriti Toplani povlačenje para iz kredita,
  • da će i Luburić i Miljković „pozajmnicu“ uredno fakturisati Gradu Banja Luka,
  • da će Grad, putem novoizabranog zamjenika pravobranioca u Banja Luci Mirka Stojčinovića, povući tužbu u sporu za zemljište Doma „Rada Vranješević“, što će, opet, jedva dočekati Aleksandar Deurić u Geodetskoj upravi i konačno ga uknjižiti na gazdu Luburića, kojem je odavno ostao dužan i za džipa i za avans koji mu je davno dao,
  • da će Miljković i dalje moći računati na određene stavke u gradskom budžetu kao svoje,

Mašta stvarno može svašta! Samo jedno ne može, a to je da zamisli Specijalno ili bilo koje drugo tužilaštvo da istražuje ovaj slučaj i da prikupi dokaze (koji su bukvalno rasuti svuda) i optuži i pred sud izvede sve krivce za ovakvu krajnje drsku i očiglednu korupciju i kriminal!

1 коментар:

  1. Tihomire,zdravo sta ima mislim da me nisi zaboravio,jedini sam ja ostao od brace vidim da si imao problema,ko i ja ali ja jos nisam svoje rijesio u pr navrata vidio sam te ali ne bas blizu,nego volio bi da se vidimo na kafici,javi se puno poz.*!=?

    ОдговориИзбриши