петак, 4. децембар 2015.

Ne bojte se ljudi!



Šetam Gospodskom sa porodicom. Zaustavi me nepoznat čovjek i srdačno pozdravi. „Samo hrabro, znajte da smo uz vas. Podržavamo vas i mi i sve koje poznajemo, ali ne smiju ljudi javno, boje se.“ Njegova žena ga povuče za rukav. „Dobro je, pazi šta govoriš, hoćeš i ovo malo što imamo da nam otmu.“ On promrmlja „pazim, ne brini, moram čovjeka da pozdravim...“. 


Mogu da razumijem obične građane, sa nekim malim izvorom prihoda koji ih prehranjuje (mala tezga na ulici, državni posao, itd.). Boje se i to malo da ne izgube, da se ne zamjere režimlijama, da ih ne unište.


Manje mogu da razumijem nezaposlene i one koji nemaju više šta da izgube, a boje se i da dišu, a naročito da se javno eksponiraju i ispolje svoje opravdano nezadovoljstvo. 


Nikako ne mogu da razumijem akademske građane, profesore i studente, one koji moraju da razmišljaju o tome kuda ovo sve vodi. One koje mora da krasi mladalački bunt i želja da se izbore za svoju generaciju i svoju budućnost. Zašto oni ćute? Zašto ih ništa ne interesuje? Zašto kao nojevi zabijaju glavu u pijesak?


Nedavno su, na pravdi Boga, optužili prof. Jugoslava Jovičića da je, dok je par mjeseci bio savjetnik u Ministarstvu trgovine i turizma RS, navodno ukrao originalni ugovor o prodaji „Boske“!?! Zato ga, ko biva, nema i ne može se ništa učiniti po pitanju sveg kriminala koji je učinjen i o kome svi sve znaju osim MUP-a i nadležnih tužilaštava. Ni gluplje i apsurdnije optužbe, ni većeg muka i odsustva reakcije javnosti!


Pitam se šta rade kolege profesora Jugoslava Jovičića? Ćute i zadovoljni su, jer nisu oni izabrani za žrtveno jagnje u borbi kriminalnog režima protiv kriminala i korpcije? Ne dižu svoj glas, jer su srećni što se to njima nije dogodilo? Ne pišu otvorena pisma podrške svom kolegi, jer intimno misle da tu nisu čista posla i da gdje ima dima ima i vatre? 


A šta je sa studentima? Profesor ih ne interesuje, to je njegov problem, šta oni imaju sa tim? Njih ništa ne interesuje, nemaju vremena ni za šta, a studiraju najvjerovatnije samo zato što su im tako rekli mama i tata? Nije njihovo da ustanu u odbranu profesora, pa njega ne brane ni njegove kolege! A ni roditelji ih nisu zato poslali na studij, da se bune i brane profesore,  nego da nekako dođu do te diplome, pa onda valja naći neku vezu za državni posao...


I tako se krug zatvara. Ne bune se ni mladi ni stari. Ni nezadovoljni. Ni obespravljeni. Ni poniženi. Ni uvređeni. Mrtvo je more građanskog pasivizma. 


A ja vam kažem, ne bojte se kukavica ljudi! Oni se boje više od vas! Znaju šta su vam uradili. I znaju da sve dolazi na naplatu.

Нема коментара:

Постави коментар