уторак, 29. октобар 2013.

Studija slučaja - otimanje zemljišta Domu Rada Vranješević (I dio – parcela od 8353 m2)



Evo kako su to uradili


Prvo su zaključili da Dom Rada Vranješević i njegovi štićenici raspolažu sa previše atraktivnog zemljišta, koje bi se dalo bolje iskoristiti i unovčiti. Pa su se malo raspitali o tome kako je Dom uopšte dobio tako dobru lokaciju. Zainteresovala ih je priča o humanoj Darinki Malinović, koja je svoju zemlju darovala gradu za izgradnju dječijeg doma. Budući da je umrla 1980g. nije im mogla pomrsiti račune. 

Našli su osobu odgovarajućeg prezimena (Malinović Veljko) i gle čuda, pošto im nije odgovarala smrtovnica izdata 1981.g. jer se nigdje ne pominje Veljko Malinović, već Darinkini pravi nasljednici, u gradskoj upravi su im izdali novu smrtovnicu za pok.Darinku. Istraga bi trebalo da utvrdi ko to u gradskoj upravi štampa duple smrtovnice sa različitim nasljednicima. 

Onda su 2005.g. iza Malinović Darinke u Osnovnom sudu Banja Luka proveli ostavinski postupak. Valjda će istraga utvrditi ko je i kako vodio ostavinski postupak iza pok. Darinke kada je isti već vođen i pravosnažno okončan prije 25 godina u tom istom sudu. Da čudo bude veće, sudija prihvata novu smrtovnicu u kojoj nema ni traga zakonskim nasljednicima pok. Darinke, niti ih sud zove. Za testamentarnog nasljednika proglašava Veljka Malinovića. Da čudo bude najveće – testament je nestao iz Osnovnog suda, što je zvanično i potvrđeno u Pravobranilaštvu RS.

Onda je Veljko podnio zahtjev da mu se vrati zemljište od 8353 m2 koje mu je nepostojećim testamentom  "ostavila" Darinka, jer navodno nije privedeno namjeni tj. na njemu nije izgrađen dječiji dom. 

Danijela Domazet, šefica PJ Geodetske uprave Banja Luka 05.12.2007.g. donosi  rješenje kojim je zemljište dodjelila Veljku. Osnovni argumenti za takvo rješenje su bili:
  • da zemljište nije „privedeno namjeni“ jer je Ljubiša Ćorsović, izvještačio da predmetna parcela „ne ulazi u životni prostor Doma Rada Vranješević“ i
  • da se direktor Doma nije odazivao na rasprave u vezi sa ovim slučajem niti su se u roku izjasnili o tome.

Onda je Veljko zemljište prodao jednom biznismenu i otišao u legendu...

Novo rukovodstvo Doma 2010.g. od PJ Banja Luka zahtjeva da oglasi ništavnim Danijelino rješenje, objašnjavajući da „činjenica da zemljište nije izgrađeno ne znači da nije privedeno namjeni“. V.d. šef PJ Banja Luka Aleksandar Deurić glatko odbija zahtjev Doma. 

Dom se žali na Deurićevo  rješenje, ali ga Uprava odbija (rješenje kojim se žalba odbija potpisao sam ja kao direktor Uprave ne znajući o kakvom kriminalu se radi, a prijedlog rješenja pripremila mi je Ćana Babić, pomoćnik direktora za imovinsko-pravne poslove  u dogovoru sa Deurićem). 

Okružni sud u Banja Luci u februaru 2012.g. odbija tužbu Doma na ovo rješenje. Imaju oni svoje provjerene ljude u Okružnom sudu.

Vrhovni sud RS u martu 2013.g. donosi presudu kojom se zahtjev Doma odbija. I tamo se očigledno ima uticaja.

Dom u septembru 2012.g. od RUGIP-a i Pravobranilaštva traži obnovu postupka. Nakon što sam se upoznao sa nezakonitostima u prethodnom postupku, Uprava je dozvolila obnovu postupka, čime je data šansa Domu da ponovo uđe u igru. Advokat novog vlasnika podnosi tužbu Okružnom sudu protiv zaključka Uprave. Čeka se odluka ovog suda.

Darinka Malinović je umrla 1980.g. U smrtovnici izdatoj 05.03.1981.g. u Banja Luci br. 03-202-67/1981 kao jedini srodnici su upisani Malinović Mitar (umro 1962.g.), Petrović rođ.Livnjaković Slavka (sestra), dr Arsen Panković (sestrić) i Livnjaković Boško (brat).

Falsifikovana smrtovnica Darinke Malinović  je takođe izdata 10.02.2005.g. u Banja Luci br. 01-202-188-/2005, ali su u njoj jedini srodnici Malinović Veljko i Kovačević Dušan. Postoji zabilježba da je smrtovnica „već rađena“ i da je „podatke dao Malinović Veljko“.


Нема коментара:

Постави коментар