среда, 28. септембар 2016.

ZNA SE ŠTA JE TRULO U DRŽAVI...sigurno ne DanskojPisao sam do sad više puta o pravosudnoj mafiji u ovoj državi. O njoj je javno govorila i predsjednica Suda BiH (o kojoj sam sve šta mislim napisao u svojoj knjizi „NEPRAVDA“). O toj mafiji se govori i piše sve jasnije i glasnije. Ali se, na žalost, ništa ne dešava.

Mafija (u najširem smislu) u ovoj državi ima sve poluge vlasti. I zakonodavnu (zakoni se donose ili ne donose po diktatu sivih centara moći). I izvršnu (vlade na svim nivoima u službi su nekolicine moćnih i nedodirljivih porodica). I sudsku (i tužioci i sudije biraju se po kriterijima poslušnosti i spremnosti na saradnju sa već pomenutim strukturama).

Zato smo mi tako nesrećno i porobljeno društvo. Siromašni (i ne bili kad nas svakodnevno bez straha od sankcija kradu i pljačkaju kako stignu, beskrupulozno, ne trudeći se čak ni da zataškaju dokaze svoje bezočne krađe). Uplašeni (ćuti i trpi, vidi šta se dešava, pazi da te mrak ne pojede. Ispranog mozga (mediji su odavno samo propagandne mašine u službi režima).

Jedina briga krupnog kriminala (tako se ovdje zove krupni kapital) je kako se osigurati od krivičnog i svakog drugog gonjenja. Upodobiti i kupiti tužioce i sudije koji bi nekad mogli doći u priliku da se pozabave svojim poslom. Opremiti i osnažiti policijske (i parapolicijske) strukture koje bi ih branile za zlu ne trebalo.

U Republici Srpskoj sve je to dovedeno do apsurda. 

Specijalno tužilaštvo je i formirano da bi zataškalo i obustavilo sve istrage koje bi neko (ko?) mogao pokrenuti protiv počinioca organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala. Na sitno ti i ne kradu! A i redovna tužilaštva i sudovi su svakako već odavno legli „na rudu“ tajkunima. 

Uz Specijalno tužilaštvo formirano je i Posebno odjeljenje na Okružnom sudu Banja Luka koje ga prati. Čije sudije, vidi se, cvikaju od doskorašnjeg šefa Specijalnog tužilaštva, a sadašnjeg zamjenika glavnog republičkog tužioca RS. Frapantan je recimo slučaj sudije Olge Pantić (ali o njoj će tek biti riječi).

Slično je vjerovatno (tek treba da se lično na svojoj koži uvjerim) i u Vrhovnom sudu RS – Posebnom vijeću za organizovani i najteže oblike privrednog kriminala. Krug je zatvoren i ništa nije prepušteno slučaju. Pravdi pogotovo ne!

U FBiH teško da može biti drugačije. Na nivou BiH takođe. Mislim, ipak je ovdje prepisivačka škola najosnovnija!

A šta onda ovo bi sa Goranom Salihovićem? Kako je moguće da se u roku od dva dana skine dojučerašnji sve i svja državnog tužilaštva, koji je maestralno odrađivao posao za one koji su ga tu i doveli? Koja Dara je prevršila mjeru? Kome je puk'o film pred očima? 

Čoviću nije sigurno. 

Bakiru? Nisam siguran, jer bude li Tužilaštvo počelo da radi svoj posao, ni on ni njegovi neće mirno spavati. 

Strancima? Koje iskreno boli ... za nas, ali im je konačno dozlogrdilo da gledaju ovaj bezobrazluk?

Odgovore ćemo dobiti, nadam se, u narednim danima.


Нема коментара:

Постави коментар