петак, 5. септембар 2014.

PUNOM PAROM NA DRŽAVNE JASLE





Izgleda da je jedina vladina institucija koja je radila punom parom proteklih par mjeseci (pred izbore) bila Agencija za državnu upravu RS. Nema dana kada nisu raspisivali konkurse, obavještavali kandidate, formirali nepristrasne komisije, obavljali odlučujuće i eliminatorne intervjue za izbor najboljih kandidata za upražnjena mjesta u javnoj upravi.

A ubrzano su zapošljavali u Poresku upravu (32), MUP (34), Geodetsku upravu (65) itd. Ponestalo im SNSD kadrova. A možda i samopouzdanja pred izbore, pa se tako, vjerovatno, nastoji udomiti što veći broj rođaka, prijatelja, sestrična, zetova itd. 

Svi konkursi su namješteni, to valjda nije novost ni za djecu u osnovnoj školi. Komisije su formalne, a pravila, tj. kriteriji po kojima navodno biraju najbolje kandidate jednostavno ne postoje. Kandidati se moraju pokazati na intervjuu, zadiviti svojim stručnim znanjem i sposobnostima članove komisije. Čime? Odgovorom na pitanje kako se zovu, još važnije kako se prezivaju. Odakle su. Mogu i da kažu koju riječ o sebi. To je dovoljno da stručna komisija donese svoj sud. I izabere najboljeg. Željkinog sina, Tegeltijinu kćerku...

Šta učiniti da se nakon izbora ne dogodi isto? 

Donijeti Zakon o sprečavanju sukoba interesa po kojem se članovi porodice izabranog zvaničnika u RS neće moći zaposliti u javnom sektoru u RS i BiH za vrijeme trajanja mandata izabranog zvaničnika, niti obavljati dužnosti u upravnim ili nadzornim odborima javnih preduzeća ili ustanova na svim nivoima. 

Propisati jasne kriterije za svako radno mjesto u javnoj upravi, te javno objaviti rezultate rada komisija za izbor, kako bi javnost imala uvid u svu dokumentaciju. Uvesti rigorozne kazne za neregularnosti u procesu izbora kandidata za radna mjesta u javnoj upravi.

Нема коментара:

Постави коментар