среда, 17. септембар 2014.

"Зараде" за дан просјечну годишњу пензију



Јесте ли знали да наши вајни парламентарци у БиХ за један радни дан зараде 3.500 КМ колико просјечан пензионер добије за годину дана? Нисте. Ево вам неколико података.
Мјесечна примања БиХ парламентарца износе од 6.000 до 7.000 марака, они су најплаћенији парламентарци у региону и спадају у групу најплаћенијих европских посланика. Годишње зараде од 72.000 до чак 84.000 марака, док пензионер са просјечном пензијом за цијелу годину добије свега 3.600 КМ!
Када се са овим укрсти податак да су у претходној 2013.г. за овакве астрономске плате, парламентарци у оба дома Парламентарне скупштине БиХ, радили свега 24 осмочасовна радна дана, лако је израчунати да за један дан зараде 3.500 КМ.
Е сад, немојте мислити да су за та 24 дана урадили некакав огроман и хвале вриједан посао, па шта кошта да кошта. Не, они су за годину дана донијели 35 закона (од тога 32 измјене и допуне већ постојећих закона). У истом периоду заступници у Сабору Хрватске су донијели 308 закона, а посланици у Парламенту Србије 147 закона.
Међутим, не вриједи кукати. Оно што је најважније сада јесте да се нови сазив Парламентарне скупштине БиХ обавеже да на свом првом засједању усвоје амандман на Устав БиХ који брише одредбу (члан 9. став 2.) према којој се изабраним функционерима у институцијама Босне и Херцеговине не могу умањити накнаде за вријеме трајања мандата. Уколико крену са замајавањима типа, не може се, ови су за, али ови други нису, витални национални итд. народ мора узети ствар у своје руке и не дати им да изађу из зграде Парламента док то не заврше.

Нема коментара:

Постави коментар