среда, 18. јун 2014.

FATAMORGANA

Objavljujem interesantno pismo koje mi je stiglo iz Doboja...



"Na prvoj sjednici Gradske Skupštune u Doboju, nakon katastrofalnih poplava koje su se desile 15.05.2014., odbornici Gradske skupštine su hrabro i odgovorno preuzeli odgovornost položaja koji obavljaju, te su donijeli čitav niz pravovremenih i hrabrih odluka.
Prva tačka dnevnog reda se odnosila na hitnu pomoć svim najugroženijim građanima našeg grada, koji su u prethodnim katastrofalnim poplavama izgubili najviše, tj. ličnu imovinu i svoj dom. Takođe, odlučeno je da se tek pristigli isušivači odmah počnu koristiti i to po listi prioriteta koja je napravljena od strane Centra za socijalni rad, te humanitarnih organizacija koje su angažovane na terenu. Proaktivni odbornici su čak išli korak dalje, te su davali veoma interesantne prijedloge kako prikupiti sredstva za obnavljanje stanova i hodnika zgrada, animirajući domaću i stranu javnost, te angažovanjem dobrovoljnog ili volonterskog rada, kako profesionalaca tako i amatera koji su voljni pomoći.
Druga tačka dnevnog reda je bila posvećena upućivanju zahvalnosti svima koji su se našli u nevolji opštini Doboj u proteklih mjesec dana. Zahvalnost je upućena Vladi Švajcarske koja je donirala labaratoriju za ispitivanje kvaliteta vode nakon uništenja iste u vlasništvu gradskog vodovoda. Vladi Slovenije koja je nesebično poslala ogromnu humanitarnu pomoć, a pored toga poslala i svoje vatrogasne jedinice koje su pravile čuda na terenu, vojsci Republike Slovenije koja je nesebično radila na rasčišćavanju terena.
Vojsci BiH koja je uzela veliko učešće u spašavanju ljudskih života, te saniranju štete u gradu Doboju.
Ronilačkom klubu „Buk“ iz Banjaluke, rafting timovima iz Bihaća, Sanskog Mosta, Konjica i Trebinja, koji su hrabro i često rizikujući svoje živote spasavali, doturali životne namirnice i uopšte zadužili građane Doboja.
Svim znanim i neznanim pojedincima i preduzećima grada Doboja koji su uzeli učešće u spašavanju, čišćenju i oporavljanju grada.
Svim komšijskim gardovima i opštinama koji su pomogli koliko su mogli, a posebno opštinama Tešanj i Prnjavor.
Odbornici su obećali da će konačna lista svih zaslužnih biti posebno formirana, te sa posebnom pažnjom distribuirana pisma zahvalnosti.

Treća tačka dnevnog reda se odnosila na poseban tretman privrednih subjekata u Gradu Doboju koji su uništeni nedavnom katastrofom, te je formirana komisija koja će se hitno (u roku od 7 dana) obavijestiti kod samih privrednika kolika je nanesena šteta, te šta se može i mora učiniti kako bi se privreda Grada Doboja što je prije moguće oporavila, te kako bi se broj zaposlenih u što je moguće kraćem roku vratio na nivo od prije poplave. Takođe je zaključeno da se u sradnji sa republičkim organima svi privredni subjekti Grada Doboja oslobode svih poreskih obaveza u sljedećih 6 mjeseci.
Četvrta tačka dnevnog reda je bila ujedno i najznačajnija tačka jer se raspravljalo o svim aspektima zaštite Grada Doboja od sljedećih eventualnih poplava. Donešene su odluke da se već od sutra krene u akciju popravke i izgradnje novog zaštitnog bedema od poplava, zajedno u saradnji sa republičkim organima koji su nadležni za ove poslove. Desio se čak i prijedlog da se angažuju stručnjaci iz Holandije, zemlje koja se uspješno bori sa poplavama u proteklih 300 godina. Ove odluke su proglašene hitnima i od posebnog značaja za Grad Doboj.
Peta tačka dnevnog reda je donijela niz nesebičnih i lokal patriotskih odluka, gdje su se lokalna preduzeća koja su angažovana na čišćenju i zaštiti grada, jednoglasno odrekla svih nadoknada za obavljeni posao, te su samo prihvatili da im se plati utrošak goriva i krpljenja guma. Ovdje su prednjačili odbornici Gradske Skupštine koji su ujedni i vlasnici preduzeća koja su iste poslove obavljali, a njihovo obrazloženje je bilo jednostavno, jer, kako kažu, zašto bismo mi naplaćivali nešto što su stotine i hiljade dobrovoljaca nesebično od sebe već dali.

I onda sam se probudio....

Prva sjednica Gradske Skupštine poslije katastrofalnih poplava je bila posvećena dijeljenju nepostojećeg novca za neizvršeni posao preduzećima koja su bliska Gradonačelniku grda Doboja i odbornicima Gradske skupštine.
Novac koji je „podijeljen“ ne postoji, jer je gradska kasa već odavno prazna, ali vjerovatno se nadaju nekim donacima lakovjernih i naivnih svjetskih lidera (a tako nešto više ne postoji, barem kada je riječ o BiH), a ukoliko to izostane, onda se nadaju novcu koji će se namaći u gradskom budžetu jednog dana kada gradska preduzeća i ostali privredni subjekti prorade. Gradonačelnik Doboja je rekao da  to ZAKON NALAŽE. Samo nije rekao koji zakon, ljudski ili Božiji. Moralni ili nemoralni.
Odbornici Grada Doboja nisu bili jednoglasni, što je veoma čudno jer su do sada skoro sve odluke donosili skoro jednoglasno.
Protiv odluke o isplati nepostojećeg novca su bili pojedini odbornici SNSD-a mada su i oni uredno isporučili fakture o naplati potraživanja kao npr. direktor Autokomerca koji je čak i za RTRS izjavio da se oštro protivi ovoj odluci, ali se nije odrekao 72 000 KM (?) koje je njegovo preduzeće avanzovalo u poplavama.
Najpošteniji je na kraju bio odbornik Sreto Đurković – Pekara, koji je izjavio da on voli novac te je za odluku da mu se ispolati oko 100.000 KM i sam zdušno glasao.
O vlasnicima drugih preduzeća poput famoznog Josipovića ne treba trošzi riječi jer oni su u stvari samo isturene ruke lokalnog Gradonačelnika."

Нема коментара:

Постави коментар