среда, 22. октобар 2014.

K'O BUBREZI U LOJU



Zamislite da živite k'o bubreg u loju. Imate 8.000 KM plate mjesečno, posao lak i nikom ne odgovarate ni za šta. Na posao dolazite kad se dogovorite sa kolegama, ponešto pročitate, ponekad službeno odputujete u inostranstvo. Rezultati vašeg rada zanimaju samo par nevladinih organizacija, koje vam ionako ne mogu ništa. Ili ste na čelu neke od institucija izvršne vlasti. I tu je posao lak, a parali. Možete ga doduše obavljati i svojski i truditi se da postignete određene rezultate, ali to nije od presudnog značaja i nikoga time nećete impresionirati. Važnije je da se kome ne zamjerite i da niste prepreka za obavljanje posla.
Da li biste, u tom slučaju, voljeli da se stvari promijene? Ili biste sve dali da sve ostane po starom? Da se ništa ne mijenja. Da se vječno dobro živi.
Naravno da bi sve učinili da onemogućite svaku promjenu. Kao prvo, postarali bi se da se na tzv. demokratskim izborima ništa ne može promijeniti. Kako ćete to postići? Tako što ćete izborni proces kreirati po svojoj mjeri. Na primjer, propisati da na izbore mogu izaći samo politički subjekti koji uplate taksu od 50.000 KM, čime ste obeshrabrili sve nove i mlade partije da se u tu trku uopšte upuste. Neka svi kukaju kako su uvijek isti na vlasti. Politika nije za svakoga. Pogotovo nije za one koji ne mogu da skupe 50.000 KM. Ili one koji neće da te pare uzmu od tajkuna, jer znaju da će ovi kad-tad doći da svoje naplate. Pa ćete onda napraviti takva pravila u medijskom predstavljanju da samo oni koji imaju dobre finasijere mogu da računaju da će ih neko vidjeti. Ostale će narod gledati u izbornim hronikama iza ponoći. Koristićete sva raspoloživa sredstva da maksimalno iskoristite svoju pripadnost postojećemo političkom establišmentu, i pri tom se nećete plašiti nikakvih zloupotreba, jer ste se postarali da pravih sankcija za zloupotrebe bilo koje vrste i nema.
Politika će tako vječito ostati za one koji su već u kolu. A kolo će nastaviti da se okreće. I svi su spremni na sve. Koaliranje i lijevo i desno. I gore i dole. Kako god. Samo nek se okreće! I nek nema uljeza. Nek nema novih. Možda bi neko i glasao za njih.

1 коментар:

  1. Dame i gospodo i odrasli mogu se prijaviti za naš donatorski program gdje donatori sa svojim DONATORSKIM CERTIFIKATOM mogu donirati i dobiti nagradu za spašavanje života

    Našim donatorima dajemo 1187000$ za bubreg

    Donator koji je voljan da donira druge organe također može navesti...

    Kontaktirajte doktora : drsimonponcemd@gmail.com
    Za više informacija..

    ОдговориИзбриши