четвртак, 16. октобар 2014.

Đekna još nije umrla, a ka' će ne znamo



Sada je već izvjesno da će i ova izborna krađa proći nekažnjeno. CIK nas sramoti i u regionu i šire. Izbori su organizovani kao u Bantustanu, a glasovi će se brojati najvjerovatnije do Nove godine. Broj nevažećih glasačkih listića dostiže rekordne brojke. Birački listići bili su u rukama predsjednika biračkih odbora noć prije izbora. Mogli su da rade sa njima šta su htjeli. Na biračkim mjestima su se svi listići ubacivali u jednu kutiju, vjerovatno sa jednim ciljem – da se oteža brojanje i kupi vrijeme za izborne mešetare. Listići se prevoze šleperima, sa simboličnim obezbjeđenjem. Postoji još mnogo stvari koje "vrište" o tome da je, kao i dosad, bilo krađe na izborima. I to ne male, daleko su ovi naši od malih krađa, oni sada kradu samo na veliko.
Ali, nikoga to izgleda ne zanima. Svi se s tim mire i sležu ramenima. Kad nas kradu svakodnevno, što ne bi i za izbore. Logično.
Izgleda da to svima odgovara. I poziciji koja je zadržala svoje fotelje (možda izgubila poneku poslaničku, ali kompenzovaće na javnim poslovima). I opoziciji koja ne mora da se hvata u koštac ni sa čim. Bar ne naredne četri godine. A i zadovoljni su jer su ušićarili koju poslaničku više. Dovoljno da se ne moraju postidjeti pred narodom, koji je u njih gledao sa možda prevelikim očekivanjima.
A za koga je narod stvarno glasao? To pitanje ne interesuje nikoga. Pa ni sam narod. Njemu je politike preko glave, valja se snaći i preživjeti danas.   
Ipak, nakon postizborne apatije, depresije i mamurluka, svanuće valjda novi dan, kada ćemo se svi zajedno zapitati: a šta sada? zar stvarno po starom? Njima ogromne plate za nerad, kumovima preostali resursi, a narodu bijeda. Pardon pobjeda! 
Teško da će ići tako. Ma koliko trpeljiv i mek, ovaj narod zna da iznenadi, kad ga previše stisneš i potcijeniš. U to su se uvjerili mnogi bahati vladari...

Нема коментара:

Постави коментар