недеља, 9. октобар 2016.

Šta učini crni Gavrane?

Da li će Komunalna policija Banja Luke zakucati na „vrata“ djece poginulih boraca u parku Mladen Stojanović sutra u 11 sati, sa nalogom uklanjanja poslednjeg otpora režimu? Nalog Komunalne policije je nepotpisan, pečat je mogao udariti bilo ko. Ko je, uopšte, načelnik ove policije? Ranije je to bio sadašnja pesnica režima, Dragan Lukač. Zašto je sve ovo urađeno tako podlo i neljudski?

Moguće je da je Veliki vezir iz Palate izdao nalog da se ukloni ovaj poslednji i najuporniji simbol otpora, jer više neće da gleda Njegoša Tomića i njegovu odlučnu družinu u parku, pored kojeg svakodnevno prolazi. Moguće je još nekoliko verzija ovog čina, ali najvjerovatnija leži u činjenici da odlazeći gradonačelnik Slobodan Gavranović – Gavran želi da se osveti dolazećem gradonačelniku Igoru Radojčiću i, u njegovoj odsutnosti (ovaj prikuplja snagu na morskoj obali) mu malo zabiberi postizbornu čorbu, nezadovoljstvom građana.

Umjesto da radi u tehničkom mandatu Gavran, sa svojim kadrovima, vuče poslednje grozničave poteze: isplaćuje ogroman novac licima sa kojima je svih ovih godina bio u „poslovnoj“ vezi, imenuje direktora Toplane, nalaže deložaciju štrajkača iz parka. Njegova sujeta je smrtno ranjena – postao je svjestan da u SNSD-u ne znači više, ama baš ništa.

Radojčić je najavio velike promjene nakon 19 godina vladavine SNSD-a u Banja Luci. Daćemo mu demokratski 100 dana da nam to i pokaže. Samo, pitanje je šta sa ovim međuvremenom kada se  najavljuje ukidanje pomoći narodnoj kuhinji, pokušavaju deložirati djeca poginulih boraca...da li će imati volje i snage da reaguje (kao što je to uradio kada je fotelja direktora Toplane bila u pitanju)?

Nesumnjivo se radi o važnom testu za  novog gradonačelnika. Vidjećemo da li će imati hrabrosti da to presječe ili će samo - tvitnuti? Sam čin deložacije je izuzetno glup, jer je Grad sam odredio da mjesto izražavanja nezadovoljstva bude park „Mladen Stojanović“, a zna se i da šatori, kao privremeni objekti, nisu vlasništvo djece poginulih boraca, koja potpuno legalno izražavaju svoje nezadovoljstvo.

Ostaje nam svima da vidimo šta će se desiti sutra u 11 sati u parku. Da li će brže reagovati Gavranovi komunalci, novi gradonačelnik ili će, možda, građani  Banja Luke pokazati svoj demokratski kapacitet u odbrani prava bilo koga na svoj i drugačiji stav? Stvarno, zašto bi nekome smetala djeca poginulih boraca, koja se, promrzla i gladna pravde, spremaju da dočekaju zimu u parku?
Jedino što znam je da imaju moju podršku i da ću sutra biti sa njima!


Нема коментара:

Постави коментар