уторак, 30. децембар 2014.

DODIKOVI PRETORIJANCI U SARAJEVU



Poslednji napad na novinare koji objavljuju informacije koje se ne dopaduju režimu i koji ga raskrinkavaju, najbolji je pokazatelj sumraka umova tog istog režima. Njihov strah je ogroman u ovom digitalnom dobu kada svaki mobilni telefon liči na špijunski gadžet Džejms Bonda. I kada svako svakoga može da snimi i gotovo trenutno vascijelom svijetu objavi tajni ili pjanski razgovor. Protiv toga nema lijeka i oni to znaju. Zato im je stalo da za primjer kazne oni koji su se drznuli da objave jedan takav snimak, čija je autentičnost, uzgred budi rečeno, potpuno neupitna.
Zato Dodikova garda, oličena u Specijalnom tužilaštvu i MUP-u RS (naravno i tamo su specijalci), tako otvoreno demonstrira silu, trenira strogoću, zastrašuje ljude. I to radi u Sarajevu, uz kolaboraciju kantonalne policije i općinskog sudije. Možda bi to moglo nekoga da začudi, ali ako se sjetimo načina na koji su tretirani učesnici protesta u Sarajevu, čuđenju nema mjesta. I tu su ove institucije (mupovi, tužilaštva i sudovi) prevashodno u službi vlasti i vladajućih režima i daleko od zaštite pojedinaca, građana i obespravljenih naroda. Barem za sada nemamo ni jedan dokaz da su išta uradili za narod i raju. Nijedan tajkun nije procesuiran, nijedan sumnjivi veleposjednik svega i svačega nije nikada odgovarao, nijedan korumpirani funkcioner nije u zatvoru. Mupovi, tužilaštva i sudovi na svim nivoima čuvaju poredak stvari i to sve grublje i neadekvatnije što više postaje jasno da je takav poredak neodrživ, da je dogorjelo do nokata, da se dalje ne može ovako.
Iako se nekome čini da narod ćuti, da je opet "legao na rudu" i da se i dalje može kao do sad, grdno se varaju. Sve češće i sve više isplivavaće na površinu nedjela ovih koji su nas doveli tu gdje smo sada. Bojim se da dolazi vrijeme drugačijih poplava!

Нема коментара:

Постави коментар