понедељак, 19. јануар 2015.

Шта ће бити са главама које су се дигле?



У октобру 2013.г. написао сам отворено писмо Додику. Требало је да прође петнаест мјесеци па да се још неко одважи и цару каже да је го. Рајко Васић је то учинио аналитички, коректно, господски нудећи Додику мјесто почасног предсједника у СНСД-у. Игор Радојчић је шкрт на ријечима, али није могао да се уздржи, а да не аплаудира. Капа доле и њему. У односу на све остале у СНСД-у који исто ово мисле, али немају храбрости да кажу они су, иако са закашњењем, одлучили да дигну главу. Остали су је још дубље забили у пијесак.
Остаје сада да се види шта ће бити са главама које су се дигле. Да ли ће се Баја одважити на сјечу кнезова? Да ли ће им монтирати кривичне пријаве или послати упозорење преко сумњивих типова са којима се дружи у Кеју, крај Лакташа? Вјерујем да је све прије могуће него да уради оно што се од њега тражи – да престане да буде оно што је постао – бескрупулозни аутократа, окружен полтронима и чанколисцима, који мисли да је могуће некажњено газити и понижавати људе око себе...да сад не спомињем оно што је спреман урадити и народу и Републици, да би задовољио своје све веће апетите.
Интересантни ће бити и сљедећи кораци Оних који су се усудили. Након јавно саопштених ријечи, нема више повратка на старо. Бар не код оних који држе до својих ријечи. Не сумњам да су то и Рајко и Игор.
Поред двије непознате у актуелној једначини, једна ствар је позната: СНСД-ова изборна побједа је Пирова побједа. СНСД је у тешкој кризи која захтјева хируршке резове, али је питање да ли је још увијек могуће одвојити здраво од нездравог ткива. Лично мислим да није и да ће странка наставити слободан пад. Ако је за утјеху, дно није далеко, већ се назире, а након тога ће ваљда бити здравих снага да се удруже и крену да граде расточено, процесуирају корумпирано, стварају ново.
Из отвореног писма Милорау Додику, 8. октобар 2013.г. "Зашто се у СНСД-у не смије говорити о горућим питањима? Зашто сте дозволили да огроман број поштених, обичних чланова СНСД-а засјени шачица бахатих и непоштених? Зашто се гуши слобода мисли и аргументоване критике унутар странке? Зашто су Вам полтрони дражи од људи који имају своје мишљење и своје достајанство? Зашто сте дозволили паралелизам у свим институцијама и отуђене центре моћи? Зашто се декларативно залажете за борбу против организованог криминала, а у стварности чините све да истражни органи не процесуирају финансијске моћнике који су са Вама или око Вас? Зашто монтирате процесе и стварате медијске афере тамо гдје нема никаквог основа за исте? Зашто се пишу закони за политичко-финансијску олигархију, а не закони у функцији општег интереса? Зашто је застала највећа реформа у области земљишне администрације којом би се кроз јавно излагање практично извршила јавна инвентура у области некретнина? Зашто сте у аферама Пољопривредна школа, Пицин парк, Аутопревоз, Дом Врањешевић дозволили да побједи земљишна мафија?"

Нема коментара:

Постави коментар