понедељак, 22. децембар 2014.

DA LI DRAGAN LUKAČ OSOBA A, B ILI C ?



“MUP mora pretrpjeti korjenite reforme, organizacione i kadrovske, da bismo iznašli najjaču snagu MUP-a koja može da se bori sa kriminalom i korupcijom, najveću snagu s ciljem zaštite Republike Srpske i svih njenih građana”, naglasio je novi ministar MUP-a, Dragan Lukač.


Pitanje koje se neminovno nameće je: da li je Dragan Lukač osoba A, B ili C?

Osoba A: Naivan u mjeri da misli da ga je SNSD doveo na mjesto prvog čovjeka MUP-a da se bori sa
kriminalom i korupcijom. Ova naivnost može samo da ga košta zdravlja i živaca, ukoliko je iskren. Ali i ministarske fotelje, ukoliko stvarno pokuša nešto da uradi.

Osoba B: Demagog i vojnik partije, koji samo govori ono što narod žudi da čuje, a vrlo dobro zna da ne smije da se upusti ni u jedan iole značajan poduhvat borbe protiv stvarnog kriminala. Jer se već poodavno zna gdje isti caruje i vlada.

Osoba C: Ambiciozan, pošten i iskren, pa je stvarno mislio to što je rekao, ali će vrlo brzo uvidjeti koje su razmjere urušavanja MUP-a kao respektabilne i profesionalne institucije. Sa Gojkom Vasićem kao direktorom Policije, svim silnim specijalnim jedinicama za progon političkih neistomišljenika, potkupljivim inspektorima (čije se ljubavnice, žene i djeca zapošljavaju po institucijama kao nagrada za pokretanje istraga protiv "nepodobnih"), sprege sa moćnim finasijerima, itd. nijedan ministar nema ni najmanje šanse da učini bilo šta. Ali bi vrijedilo da pokuša! 

Ako je Lukač osoba C, ima moju podršku. I to ne samo moralnu. Mogu mu dati sijaset informacija o kriminalu, korupciji, o počiniocima i saučesnicima zemljišne mafije u Republici Srpskoj. Rado ću se odazvati svakom pozivu i dati mu informacije o svemu što znam. Trenutno, međutim, važi pravilo da ukazivanje na nesumnjivi kriminal i podnošenje krivičnih prijava protiv članova zemljišne mafije obavezno dovodi do policijskog progona i pokušaja da se "nešto pronađe" onome ko na taj kriminal ukazuje. 

U međuvremenu, zauzvrat, on bi mogao da obuzda privatnu policiju SNSD-a, kojoj naloge daju sumnjivi mesari iz predgrađa Banjaluke, da više ne uznemiravaju mene i moju porodicu skoro svakodnevnim jutarnjim ili poslijepodnevnim posjetama radi liječenja ambicija nižerangiranih načelnika ili inspektora, željnih brzog napretka u karijeri. Napominjem javno, po ko zna koji put, da sam spreman i da ću se rado odazvati svakom pozivu tužilaštva ili suda po bilo kom osnovu.

Нема коментара:

Постави коментар