среда, 19. фебруар 2014.

Земљишна мафија у офанзиви



19.02.2014., Бања Лука – СрпскаАлтернатива располаже информацијама да је, након постављења Милоша Комљеновића за директора Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, из архиве ПЈ Бања Лука нестало 13 предмета. 

СрпскаАлтернатива је готово сигурна да се ради о предметима Пољопривредне школе, Дома Рада Врањешевић, Аутопревоза, Фруктоне, Цвјећара, те осам предмета Г.П. КРАЈНА тзв. Бањалучко поље, због чега позивамо истражне органе, али и медије да се укључе у откривање истине о овом случају.

Непосредни извршилац овог дјела је највјероватније Сретен Станивуковић, радник ПЈ Бања Лука. Након што се 22 дана није појавио на послу, шефица ПЈ Бања Лука Милена Јосиповић је са комисијом ушла у његову закључану канцеларију и том приликом је пронађено 430 предмета и судски пријемни штамбиљ Основног суда  Бања Лука, што је констатовано у записнику који постоји у Управи.

Такође, постоје сазнања о томе (а вјероватно и докази) да је овај радник, без знања шефа ПЈ Бања Лука, ноћу долазио у просторије ПЈ Бања Лука у пратњи Драгана Станковића, тренутно на позицији шефа одсјека за јавне набавке у Управи, иначе сина Будимира Станковића. 

СрпскаАлтернатива још једном јасно и гласно указује на врх пирамиде земљишне мафије у Српској, а то је Милорад Додик, који је, штитећи криминал својих кумова, разорио још једну институцију Републике. Међутим, очигледна нервоза и паника у којој се налазе и он и сви око њега, тјерају их на тако крупне грешке и пропусте да их неће моћи игнорисати ни овако неефикасно и зависно правосуђе. Наравно, након избора.

2 коментара:

  1. Čitam Aneks ugovora o koncesiji od 11.03.2009 god za izgradnju MHE Bistircia B-1, B-1a i B3 i pade mi u oči činjenica da je Vlada RS tim Aneksom na privatno preduzeće Hidroelektrane Bistica d.o.o. Foča (preduzeće u većinnskom vlasništvu privatnog preduzeća Kaldera d.o.o.) PRENELA PRAVO BESPLATNOG KORIŠTENJA oko 58’700 m2 zemljišta. Iako su u Aneksu nabrojani svi pravni osnovi za njegovo potpisivanje, nigde se ne pominje pravni osnov za dodelu ovog zemljišta. Ni neki zakon, ni neka odluka Vlade, ništa. Prosto čovek da ne poveruje, iako se zna kako se nekretnine u vlasništvu Države mogu dodeliti nekome na korištenje, pogotovu ako je taj neko privatna firma. Da apsurd (protivzakonitost) bude veća, Vlada dodeljuje na korištenje zemljište koje ona po zemljišnim knjigama i ne koristi nego su korisnici druga pravna lica ili ustanove (Šume Republike Srpske, Opština Foča, Direkcija za vode, itd.). Da li su odluci Vlade prethodile odluke korisnika tog zemljišta. Ne verujem. Čist kriminal.
    Nije mi bio poznat ovaj slučaj sa koncesijpom za izgradnju malih hidroelektrana na reci Bistrica, ali sam čitajući vaš tekt uočio nelogičnost (ne vaèu) i u tome što Elektrodistribucija AD Pale, kao prvobitni koncesionar, ne može sama da finansira prejekte pa za to prihava ponudu strateškog partnera privatne firme Kaldera doo. To bi i moglo da se razume, kad bi novoosnovano preduzeće Hidroelektrane Bistrica d.o.o., odnosno njen apsolutno većinski vlasnik preduzeće Kaldera d.o.o. uspelo da finansira projekte, kao što je obećano pismom namera i, pretpostavlja se, ugovorom koji su preduzeća Elektrodistribucija AD Pale i Kaldera d.o.o. potpisale prije osnivanja zajedničkog preduzeća Hidroelektrane Bistrica d.o.o. Podsećamo, na novoosnovano preduzeće, a prema saglasnosti Vlade RS, prenesene su koncesije na reci Bistrici. Verovatno je i Vlada cenila i ocenila finsnsisku sposobnost preduzeća Kaldera doo kad je odobrilo jedan takav aranžman. Uostalom, i osnovni cilj ustupanja koncesije je da onaj na koga se koncesija prenosi može da finansira projekat.
    Medutim, novoosnovano preduzeće Hidroelektrane Bistrica, ne samo da ne može da finansira projekat nego za to traži druge partnere (da jednom kupljenu koncesiju preproda) da bi na tom čisto špekulativnom poslu zaradila, i to preko leđa državnih firmi : Elektrodistribucije AD pale i Razvojne banke. Čisti kriminal. I sad dolazimo do odgovora na pitanje zašto je od preko 115 dodeljenih koncesija u RS izgrađeno samo nekoliko. Činjenica je da su na lokalitetu izgradnje hidrocentrala na Bistrici postavljene samo table sa oznakom gradilišta i urađeno malo puta da se može videti sa glavnog puta da bi se stvorila predstava da se nešto radi.
    Svi rokovi su prošli. Gradilište stoji. Sredstava nema, Kaldera ne može da nađe stranog partnera jer cilj je da se prevare stranci, ali oni nisu ludi da ulažu u privatnu kriminalizovanu državu koja se nalazi na svim zvaniénim i nezvaničnim crnim listama kao zemlja u koju se ne sme niti može ulagati. Osim ako to ne rade oni sa sumnjivim kapitalom (Šarić & CO) ili isti domaći tajkuni (članovi Vlade) preko kvazi stranih kompanija koje su sami osnovali inostranstvu. Da li je Vlada RS ovu koncesiju oduzela kao što je oduzela mnoge druge u koje nije umešala prste a htela bi. Nije naravno, a svi rokovi su prošli. Krivično delo zloupotreba položaja i još mnogo toga drugog i goreg….nastavka sledi

    ОдговориИзбриши
  2. Koju i kakvu politiku u energetskom sektoru vodi aktuelna vlada u Banja Luci pokazuje upravo i podatak da je od preko 115 koncesija dodljenih u periodu 2006 i 2008 do sada izgrađeno samo nekoliko. To je period vladavine aktuelnog režima koji bi, kad bi mogao, sve profitabilne projekte zadržao za sebe i svoje prijatelje i, ako bi mogao, sredstvima Razvojne banke. Ogroman potencijal ostaje neiskorišten pošto aktuelna vlast podstiče trgovinu i špekulacije koncesijama ne vodeći računa da li oni koje podržava imaju mogućnosti da realizuju projekte. Nije teško izračunati kolike su štete time nanasene državi, jer da je realizovano samo 20-50% od dodeljenih koncesija zaposlio bi se veliki broj radnika a država od poreza ostvarila ogomne zarade. Posebna priča je prodaja struje u RS gde neprikosnove pozicije i dalje zauzimaju dvojac Vuk Hamović i Vojin Lazarević dvojac koji je preko svojih fantomskih off shore kompanija prigrabio i najatraktivnije koncesije na HE/TE u RS i dalje ih preprodavao ili preprodaje. Tu su i koncesije na HE mršovo i TE ugljevik III gde se, k’o fol, pojavljuje neki Rus a u stvari ko zna ko i ko zna kojeg porekla kapital. Dovoljan je podatak da je predsednik kompanije Comsar sa sedištem u Ženevi (vlasnik koncesije Mršovo i Ugljevik) izvesni Darko Perović iz Podgorice zajedno sa jednim italijanom sumnjive prošlosti i jednim advokatom iz Švajcarske. Kakve veze oni mogu imati sa Rusom? darko Perović je predsednik Securitas Montenegro i verovatno ovde u kompaniji Comsar služi kao “maska”. Daj Bože da u tome nije umešan i kapital Darka Šarića.

    ОдговориИзбриши