петак, 9. јун 2017.

BiH – CARSTVO KORUMPIRANIH POLITIČARA



Ukoliko ste političar i intenzivno se već dugi niz godina bavite korupcijom, pri čemu ste stekli i ogromno materijalno bogatstvo (izgubili samo čast i poštenje, ako ste  ga ikad i imali), a živite u BiH (i njena oba entiteta sa sve distriktom), na idealnom ste mjestu! Ne mijenjajte ga ni za živu glavu!


Jer samo u ovoj državi (doduše možda i u bratskim državama u regionu) pravosuđe će vas štititi kao bijele medvjede. Jer oni su tu upravo zbog vas. I tužioci i sudije (ne kažem da nema izuzetaka, ali takvi ne dospjevaju daleko) biće vaše sluge pokorne! Štitiće vas i braniti svim raspoloživim paragrafima, pravilima i zakonima, koje će mijenjati SAMO u vašu korist.


Jer kako drugačije objasniti činjenicu da u ovoj državi nikome ne smeta Zakon o javnim nabavkama na koje su razna udruženja i NVO (naravno sve sami strani plaćenici i domaći izdajnici) uložili 200 amandmana da zakrpe bar toliko namjerno ostavljenih rupa za koruptivno djelovanje. Ako se ikad i bude mijenjao pod pritiskom kakvih stranih faktora, to će biti samo kozmetički i kobajagi, da se Vlasi ne dosjete.


Kako drugačije protumačiti to što je Ustavni sud BiH prihvatio apelaciju parlamentarke HDZ-a BiH Borjane Krišto, koja je tražila ocjenu ustavnosti nekoliko članova Zakona o krivičnom postupku BiH i to baš na način da se, laički rečeno, ukidaju svjedoci sa imunitetom, tj. oni koji su bili (sa)učesnici, ali su pristali govoriti o kriminalu „krupnijih riba“. Poruka sitnim ribama je jasna – nema priče o „krupnim“! Prekinuće se suđenja i obustaviti istrage upravo u nekim aktuelnim procesima u kojima su osumnjičeni ili optuženi stranački funkcioneri - kapitalci. 


Sudije Ustavnog suda su se pozabavili i zakonskom odredbom koja omogućava prisluškivanje za krivična djela za koja je predviđena kazna od tri i više godina zatvora i zaključili da ona predstavlja kršenje „prava na privatni i porodični život, dom i prepisku“. To bi trebalo da relaksira one protiv kojih se trenutno vode krivični postupci za korupciju, mito, trgovinu drogom ili uticaj na svjedoke i za koje postoje dokazi pribavljeni baš na ovaj način.


Takođe, što se tiče zadnjih dana aktuelne teme nepotizma i zapošljavanja srodnika u javni sektor i pokušaja da se ovakvi primjerci izvedu pred sud, neka se ni oni ne brinu. Ne sumnjamo da će se tužioci ili sudije znati pozvati na odgovarajući paragraf Zakona o zaštiti ličnih podataka ili kakvog drugog pogodnog propisa koji se, na žalost, i donose upravo iz ovih, a ne proklamovanih razloga.

Нема коментара:

Постави коментар