уторак, 23. мај 2017.

PRAVA JE KIČMA MORALNA KATEGORIJA



Igor Radojčić možda jeste gradonačelnik Banja Luke, ali je njegova specifična težina u SNSD-u na nivou pero-lake kategorije. U odnosu na Budimira Stankovića skoro nula! Mesar ga je definitivno pobrisao, zabio u čošak i vjerovatno mu se, pri tom, grohotom nasmijao!


Već sam pisao o tom internom odmjeravanju snaga unutar SNSD-a (vidi vezan tekst http://tihomirgligoric.blogspot.ba/2017/05/uskoro-rezultati-megdana-budo-protiv.html) i slutio sam kakav će mu biti kraj. Ipak, nisam vjerovao da će Igor Radojčić pristati na poniženje ove vrste nakon što se javno oglasio o ličnosti i djelu Mirka Stojčinovića, produžene ruke Bude Stankovića tada u Pravobranilaštvu -u, a sada u RUGIP-u. Antun Kasipović nije vrijedan ni spomena.


No, kad malo bolje razmislim, epilog ove priče nije iznenađujući. Igor je i ranije tvitovao, pa poslije lijegao na rudu Mile Dodika. Što to isto ne bi sad učinio i pred Budom Stankovićem i Mirkom Stojčinovićem i Kurtom i Murtom, ako zatreba?


Jer prava je kičma moralna kategorija i nema veze sa fiziologijom. 

Fiziološke potrebe su, nažalost, sve čime se bave i o čemu razmišljaju današnji vladari Srpske na svim nivoima. U se, na se i poda se! kod nas je postalo vrhovno i moralno i duhovno načelo (kako drugačije objasniti ono raspjevano, skoro rijaliti društvo kod Mileta na slavi – patrijarh, akademik i Boro Drljača). Bitno da se dobro i obilno jede, da se sam sebi izgleda moćno i gizdavo i da se ima onih na kojima možeš isprobavati sve svoje hohštaplersko-vladarsko-menadžerske metode.


A strah? Strah vlada u vilajetu tamnom i svi se svakoga boje. Svi od svakoga prezaju i po noći drhte. Čini im se da je strah najlakše odagnati lakim notama, turbo narodnjacima i bučnim i prekomjernim slavljima. 

Ali varaju se. Najbolji lijek protiv straha je uzdignuto čelo, prava kičma i bistar pogled u skoru budućnost. I mir u duši. Za njih nedostižan.

Нема коментара:

Постави коментар