понедељак, 23. новембар 2015.

Тегелтијин домаћи задатак



Високи судски и тужилачки савјет БиХ одбио је да новинарима да увид у имовинске картоне два тужиоца и поред препоруке Омбудсмена за људска права да се увид у имовинске картоне дозволи.

Милан Тегелтија, предсједник ВСТС неувјерљиво се правда непостојањем законског основа за то, а у његовој изјави највише боде очи његова очигледна узнемиреност и више него негативан став по овом питању.

У најмању руку је чудно то што Тегелтија, одговарајући на ово питање, није споменуо Реформску агенду Савјета министара БиХ и Акциони план за њено провођење, јер су управо ВСТС и Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције задужени да (до марта 2016.г.) "изврше свеобухватну анализу законских прописа за изјаве о имовинском стању, с циљем успоставе ефикасног система контроле, обраде података из изјава о имовинском стању и елиминације препрека за њихово јавно објављивање." Такође до јуна 2016.г. треба да је успостављен електронски регистар изјава о имовинском стању.

Иако је март 2016.г. такорећи сутра, ако узмемо у обзир све предстојеће празнике, Тегелтија и даље нема шта да каже о овом питању. Нема идеје како ово да рјеши, нема воље да се то заиста и деси, али нема ни шансе да им то и овога пута прође тек тако.

Тужиоци и судије који су се као Крезови обогатили радећи по диктату и у договору са онима који су законе свјесно кршили и изигравали, мораће ускоро да одговоре на једноставно питање – одакле им то што имају!

По закону не могу да одговарају за своје судијске и тужилачке одлуке (ма како да су накарадне), неки од њих су се и доживотно ухљебили, а неријетки мисле да су недодриљиви и да грађанима, о чијим судбинама свакодневно одлучују, нису дужни да полажу рачуне за свој рад и нерад.

Наравно да оваква накарадна пракса не може потрајати. Иако ће несумњиво све покушати да је задрже, на крају ће управо они који се промјенама противе бити губитници. Јер нису сви исти и нису се баш сви огријешили о своју судијску и тужилачку етику. Правосуђе ће се изнутра реформисати!

Нема коментара:

Постави коментар