четвртак, 7. јул 2016.

Miodrag Bajić MORA biti imenovan!


Sutra će se u Sarajevu održati formalna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta na kojoj je meni, iz razumljivih razloga, posebno zanimljiva 25. tačka dnevnog reda – Imenovanja:
- zamjenika glavnog tužioca u Republičko tužilaštvo Republike Srpske i
- zamjenika glavnog republičkog tužioca - specijalnog tužioca  u Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva Republike Srpske.

Neformalna sjednica srbačkog pravosudnog klana već je održana prošle nedelje u Laktašima – instrukcije su dobijene direktno od Milorada Dodika, a njegovi zahtjevi su neumoljivi:

  • Miodrag Bajić MORA biti imenovan za zamjenika glavnog republičkog tužioca - specijalnog tužioca  u Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva Republike Srpske;
  • Svim dokazanim kadrovima Specijalnog tužilaštva koji su uspješno prethodnih deset godina obustavljali istrage protiv Dodikovog kruga i montirali procese onima van kruga, MORA se obezbjediti mjesto u novom-starom Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije itd.

Potpuno mi je jasno zašto je Dodiku toliko stalo da zbrine ove ljude – u prethodnom periodu oni su došli do vrlo intrigantih i teško oborivih dokaza i protiv samog Dodika i protiv najbližeg tajkunskog kruga oko Dodika – njihovo nezadovoljstvo statusom moglo bi da zada glavobolju najviše njemu. Zamislite da oni samo izvade iz svojih ladica sve one slučajeve i dokaze koje su brižljivo zataškali i „pometnuli“ u svojoj servilnosti Dodiku i kumovima. Eto posla za sva tužilaštva i sudove u BiH!

Na Milanu Tegeltiji, prvom Dodikovom glavnom specijalnom tužiocu i aktuelnom predsjedniku VSTS-a, najteži je zadatak – kako ova imenovanja provesti a ne pogaziti sva profesionalna i etička načela struke! Kako ekipu, koja je potrošila deset budžeta i pritom nije ostvarila praktično nikakve rezultate (sem ako rezultatima ne smatramo par spektakularnih hapšenja nižerangiranih službenika zbog navodnog primanja mita od 1000 KM ili montiranu optužnicu protiv mene za navodno nesavjestan rad u službi), opet imenovati da radi isti posao, ali sada po novom Zakonu na višem nivou. I sa više ingerencija, o čemu sam već pisao (vidi vezan tekst (http://tihomirgligoric.blogspot.ba/2015/10/godzilla-pravosua.html).

Biće vrlo interesantno vidjeti ko će od sadašnjih specijalnih tužilaca biti imenovan u novo Posebno odjeljenje:

Miodrag Bajić, glavni specijalni tužilac
Živana Bajić, zamjenik glavnog specijalnog tužioca
Svetlanka Bijelić, specijalni tužilac
Dalibor Vrećo, specijalni tužilac
Goran Glamočanin, specijalni tužilac
Sanja Zorić, specijalni tužilac
Mladen Mitrović, specijalni tužilac
Slobodan Ćelić, specijalni tužilac

Ne sumnjajte da će kriterij biti zasluge u dosadašnjem radu. Za Mladena Mitrovića (mog ličnog, specijalnog tužioca) još znam da će se, pored laktaškog, zauzeti i prijedorski DNS klan (rođačke veze).

Ono što niko od ovih što se ovako beskrupulozno, potcjenjivački i bahato igraju sa nama još ne zna je provjerena, stara istina – da nikada ne biva onako kako zli i niski umovi namisle, nego onako kako prirodni zakoni nalažu – Žanješ što si posijao!

Potpuno sam uvjeren da ćemo vrlo uskoro gledati kako se ovima koji se sada zadovoljno cerekaju, misleći da su se novim-starim provjerenim tužiocima obezbjedili od krivičnog odgovaranja za kriminal koji su počinili, taj isti samozadovoljni osmijeh ledi na usnama! Ovi isti koji danas kalkulišu i obustavljaju istrage, sutra će biti prvi koji će protiv njih slagati optužnice, jer dokaze već imaju.

Нема коментара:

Постави коментар