четвртак, 28. август 2014.

ŠKOLA POD "ŠLJIVOM"

Ministar prosvjete i kulture, Goran Mutabdžija je posjetio Doboj 25.08. i obavio zvanične sastanke sa direktorima osnovnih škola u Doboju, čijem resoru iste i pripadaju. Za neupućene, isti ministar i ministarstvo ne gazduje srednjim školama u Republici Srpskoj nego samo osnovnim. Razlog za to, se krije u činjenici da je kod nas samo osnovno obrazovanje obavezno. A ostalo nije ni bitno, jer partijskim kadrovima više i ne treba. Međutim to je tema za drugu diskusiju, zašto mi to nemamo obavezno srednje obrazovanje i zašto se Vlada Republike Srpske ne brine za stanje u srednjim školama.

Tema ove diskusije kao i jučerašnjeg sastanka našeg ministra sa direktorima osnovnih škola u Doboju je bio početak školske godine u osnovnim školama, tj. Naređenje resornog minstra da škole MORAJU da počnu sa radom 01. Septembra ove godine.

Pošto naše osnovne škole (kao i srednje škole, kao i privreda) nisu dobile vaučere za obnovu Republike Srpske, pitamo se kako će i na koji način nastava biti organizovana u osnovnim školama u Doboju.

Učionice i prostori u prizemljima osnovnih škola su neuslovni za boravak bilo koje djece, a pogotovo za djecu predškolskog uzrasta i djecu sa smetnjama u razvoju za koju je u svim osnovnim školama upravo u prizemljima organizovana nastava.

Međutim ministar kaže da se mora, a što se mora to nije ni teško, barem za one direktore koji su došli na svoja radna mjesta po partijskoj liniji vladajuće partije i njenih partnera (čitaj satelita), a takvih je većina ili su svi takvi. Iako ni njima nije lako, ipak su oni pedagozi, znaju da ovo ne valja, a ako to i kažu ode fotelja.

Idu izbori, mora se napraviti privid normalnog života, zato ministar i izdaje ovako nebulozna naređenja. Niko se nije zapitao zašto i kako do sada nije urađeno ništa na rekonstrukciji osnovnih škola nastradalih u poplavama, nego samo mora se u školu. Čak i po cijenu zdravlja naše djece.

Sve mi ovo pomalo liči na ‘45'-tu kada se nastava držala i pod šljivom. Ministre hoćemo li mi to opet pod šljivu?

Izgleda da mora, sve se mora da bi se pred izbore napravio privid kako je u Republici Srpskoj sve lijepo i cvjetaju nam ruže. A nije nam lijepo, osim nekolicini.

Istovremeno sa posjetom ministra se javio i novi-stari predsjednik GO SNSD-a, Spomenko Vasilić te nam reče kako je Doboj postao kasaba kojom vlada 20-tak porodica. Samo nam ne reče koliko u tih 20-tak ima iz SNSD-a, tj. njegove vladajuće partije. Ja vjerujem i znam da ih ima mnogo. Hoćemo li o imenima Spomenko?

A takođe današnja izjava Predsjednika Republike Srpske, (Glavni Baja ima izjavu za svaki dan, ovo je današnja) je "da ima malu platu koliko radi". Kao iskusan bizmismen trebalo bi da zna naš predsjednik da nije bitno samo koliko se radi, nego koliko kvalitetno se radi i najbitnije ZA KOGA SE RADI!!!

Eto, da je radio kvalitetno i za narod Republike Srpske (jer valjda smo i mi u Doboju narod i stanovnici Republike Srpske), ne bi se desilo da tri mjeseca nakon poplava naši đaci prvaci nemaju gdje da idu u školu, a ministar naređuje da se mora. Što se nas iz Doboja tiče Predsjedniče, i ova ti je plata prevelika. 

SrpskaAlternativa-Borci za novu politiku

Нема коментара:

Постави коментар