среда, 18. децембар 2013.

Понудити алтернативу

У Основном суду Бања Лука, у регистар политичких организација уписана је нова странка

Зашто још једна странка, када их ионако има превише? 

Зато што мислим да грађанима треба понудити стварну алтернативу. Зато што ми је, као и њима вјерујем, доста демагогије и празних прича и препуцавања на политичкој сцени. Зато што дјелима, не ријечима, треба показати нови пут. Зато што сматрам да треба радикално измијенити начин на који се политика води и показати и доказати народу да може другачије. Да може поштено. Да може одговорно. Да треба цијенити некога према разултатима које је оставио иза себе. Да се рачуни морају полагати пред народом редовно, а не режимским медијима убјеђивати га да је црно бијело, а бијело црно и рачунати на српску заборавност.

Алтернатива неправди је ПРАВДA

Алтернатива корумпираној, приватној држави је држава у којој сви одговарају за оно што раде. Почев од изабраних представника власти. И ту не може бити застаре, на коју сви данашњи, а и будући криминалци рачунају. Мора се извршити измјена постојећих закона у том погледу. Сви се данас куну у поштење, а њега је мање него икад. Не може лопов бити онај који је с чарапом на глави упао у самопослугу, а угледни грађанин онај који је прије двадесет година био конобар, возач, месар (не потцјењујући ове часне професије), а онда одједном купио пола Бања Луке, изградио пословно царство користећи Буџет као сопствену банку, постао богатији од Креза. Тај се, по данашњим накарадним мјерилима, сматра способним и сналажљивим човјеком. СрпскаАлтернатива ту врсту поштења прозваће именом и презименом и украшавати називима који им пристају - лопови, битанге, мафијаши и криминалци. И то није све. Вријеме је за промјену обрасца понашања оних који се желе бавити јавним пословима. И полагања рачуна пред законом. Нема додатних привилегија у држави у којој су многи гладни. Нема додатака на плату, разних паушала, службених телефона, рада за накнаду у управним и надзорним одборима. Нема нових и скупих службених аутомобила, ротација и репрезентација. Ко не жели тако, не мора никако!
 
Алтернатива небризи и понижењу је СОЛИДАРНОСТ

Алтернатива све већој небризи и понижавању најугроженијих категорија је солидарност са њима у овим тешким условима. СрпскаАлтернатива сматра да је средства за подмирење основних потреба грађана Српске могуће обезбједити праведнијом расподјелом већ постојећег дохотка. И потпуно новим системом социјалне заштите. Нема нас милијарду. Постоје приоритети за финасирање. Између хране за гладне и нових службених аута, шта бисте ви прије купили?

Алтернатива издајништву и продаји домовине је ПАТРИОТИЗАМ

Република Српска - свакако, али не само декларативно и не само када нам одговара. СрпскаАлтернатива сматра да се Српска брани и чува чувањем ресурса који су јој остали и враћањем оног што је покрадено, а може се вратити. Престанимо размишљати о продаји природних ресурса, видимо на који начин их искористити, спасити индустрију која се може спасити и на њој изградити будућност Српске.

Алтернатива економској пропасти је РАЗВОЈ

Онај ко не зна куда иде, боље да није ни кренуо на пут. Стратегија је политичка одлука заснована на најширем могућем стручном мишљењу - гдје желимо живјети за двадесет година и гдје ће наша дјеца живјети за педесет. СрпскаАлтернатива тражиће консензус око кључних развојних питања. Ако то препустимо биједним интересима малих група и подружница мафије (грађевинске, енергетске, пољопривредне и сл.) онда будућности и немамо. Ненародна власт коју трпимо, нашу дјецу тјера да своју будућност виде негдје другдје. Да се то не би догодило, морамо осмислити и покренути гранске програме и стратегију развоја, ослањајући се на позитивна европска искуства. Без обзира да ли ћемо или када ћемо бити дио ЕУ, усвајање европских правила је неопходно, јер боља немамо.

И још нешто. У животу, па и у политици све има своју цијену. И улазак у извршну власт има своју цијену. СрпскаАлтернатива на старту утврђује своје начело „НЕ ВЛАСТ ПО СВАКУ ЦИЈЕНУ". Нећемо бити у власти с онима који имају намјеру да наставе по старом обрасцу, са онима који нису одлучни у томе да се стави тачка на приватизацијску пљачку, распродају националног богатства и старом систему власти заснованом на непотизму и корупцији.

Нисмо нерационални, свјесни смо да сами нећемо остварити парламентарну већину. Али смо сигурни да ће наша снага, наша бескомпромисност и наша одлучност онемогућити криминалце и мафијаше свих дезена и боја да наставе владати Српском, у којој се народ боји власти, умјесто да се власт плаши народа.

Српској треба праваНема коментара:

Постави коментар