четвртак, 12. мај 2016.

Lakoća laganja



Na današnjem ročištu glavnog pretresa u montiranom procesu koji je protiv mene pokrenut po nalogu glavnog Baje (a protivno svim pravnim normama i mišljenju četvoro sudija Okružnog suda Banja Luka da je taj Sud nenedležan), saslušan je bivši ministar pravde Džerard Selman, aktuelni predsjednik Ustavnog suda RS-a.

Džerard Selman se prisjetio projekata od opšteg interesa koji su u periodu od 2008.-2010.g. bili prioriteti u radu Vlade RS (autoputevi BL-Gradiška i BL-Doboj itd.), posvjedočio da je RUGIP u tom periodu bio u sastavu Ministarstva pravde, kojim je rukovodio i da je on lično potpisao pravilnik o finansiranju vanrednih poslova u RUGIP-u, koji je i dan danas na snazi. Sve je to, po njegovim riječima, rađeno potpuno u skladu sa zakonskim propisima.

Sve ovo potvrdio je i Slavko Malobabić, bivši radnik RUGIP-a, koga su, kao nepodobnog i neposlušnog, kako sam kaže "premjestili na Biro za nezaposlene". I on je potvrdio da je svaka odluka u RUGIP-u donošena nakon širih konsultacija na stručnim kolegijima, da su nadležne službe pripremale, parafirale i tim parafima direktoru garantovale da se procesi odvijaju u skladu sa zakonskom regulativom. Njegovo svjedočenje takođe je potvrđeno uloženim materijalnim dokazima, koje je tužilac imao, ali nije želio da predoči Sudu (što je i razumljivo, jer onda ovaj slučaj ne bi ni završio na Sudu).

Nakon toga, pred sudom su, ovoga puta na naš zahtjev, svjedočili rukovodioci iz RUGIP-a, koji su, da ne bude zabune, upravo glavni svjedoci optužbe: Miladin Đokanović, Danijela Domazet, Aleksandar Deurić i Ćana Babić. 

Probrano društvo, među 800 zaposlenih u RUGIP-u, odabrano od strane specijalnog tužioca da me tereti za nesavjestan rad. Voljeli bi oni da su mogli da montiraju nešto bolje, ali nisu uspjeli, pa su se i ovim zadovoljili. 

Đokanoviću i Deuriću nije zasmetalo to što su oni bili korisnici stanova za koje me sada tako zdušno optužuju, niti im je ikada palo na pamet da, u skladu sa razlozima koje danas navode (navodno nezakonito postupanje) prestanu da koriste te stanove. Na ročištu su im predočeni materijalni dokazi (koje je tužioc sakrio), a koji nesumnjivo potvrđuju da su nadležne službe RUGIP-a, a i oni lično zastupali i službi za reviziju obrazlagali pravno mišljenje da RUGIP, po osnovu svojih zakonskih propisa o finasiranju, ima pravo na zakupljivanje i poslovnih i stambenih prostora za svoje potrebe.

Ćana i Danijela o tome, u stvari, navodno "ništa ne znaju", "nikad ih nisam ni za šta ni konsultovao", znaju samo da moraju da mi skinu glavu, pa se prosto utrkuju koja će bolje i krupnije slagati. E, tu već, moram im skinuti kapu! Ako su i za šta eksperti, upravo je laganje i krivo svjedočenje njihova uža specijalnost! Naravno, nisu im nepoznati ni ostali marifetluci kojima se godinama bave u RUGIP-u, poput nevjerovatno brzog donošenja rješenja i stavljanja pravosnažnosti na isto u istom danu (Danijela – slučaj FRUKTONA), knjiženje na osnovu očiglednih falsifikata itd. 

No, o tome postoji relevantna dokumentacija u nadležnim tužilaštvima, pa, ako ikada postanemo pravna država, vjerujem da će se i ovi predmeti (ili neki svježiji, koji se „obrađuju“ upravo ovih dana u RUGIP-u) konačno procesuirati i tom leglu kriminala i korupcije (citat Milorada Dodika) stati u kraj.

Ipak, glavni utisak današnjeg dana za mene je, i pored životnog iskustva koje imam, lakoća i potpuno odsustvo bilo kakvog moralnog repera, ljudi koji te u oči gledaju i lažu ni ne trepnuvši. Da li sam vam ovo rekao? Niste. Nikada? Nikada. Prosto da se naježiš. I pomisliš na djecu koju takvi vaspitavaju. I društvo u kojem takvi, na žalost, danas vladaju. 

Sutra? E to već, vidjećemo.

Нема коментара:

Постави коментар