петак, 22. јануар 2016.

NO COMMENT



Po kafanama se opet intenzivno priča kako će mi doći glave na sudu. 


Prvo se malo začudim – otkud sad to, kad se Okružni sud – Posebno odjeljenje za organizovani i najteže oblike privrednog kriminala Banja Luka u vijeću sastavljenom od sudija Marije Aničić-Zgonjanin, Svjetlane Marić i mr Srđana Force, po drugi put oglasio nenadležnim za proces koji je protiv mene po nalogu Milorada Dodika montiralo Specijalno tužilaštvo. Da podsjetim prvi put je to uradila sudija Olga Pantić. Specijalac Mladen Mitrović se žalio Vrhovnom sudu na njenu odluku i Vrhovni sud je žalbu uvažio, jer kao nije bila donešena u vijeću. Onda je donešena u vijeću. 


Za pretpostaviti je da se specijalac opet žalio, iako o tome još nisam zvanično obavješten. Međutim, sudeći po sve glasnijem i jasnijem kafanskom brujanju, mora da se tu opet umiješao Dodik glavom (a poznato je koliko je glavat!). 

Živo me zanima, šta je čuveni legalista Ne-komentarišem-sudske-presude ovaj put naredio svojim potčinjenim! U stvari znam šta, ali ne znam baš doslovno kako to radi. Priča se da mu pojedine sudije nacrte svojih odluka donose u kafanu na saglasnost, tj. na komentar! Dok god ima primjedbu, oni popravljaju. Kad on više nema šta da komentariše, oni te odluke donose! No comment!


Kafansko i telefonsko pravo su očigledno dvije najrazvijenije specijalnosti pravne nauke kod nas. Ko njih izuči i dobije sertifikat od Baje, nema da brine za dalji uspon svoje karijere. Bilo da se radi o Osnovnom, Okružnom ili Vrhovnom sudu. Jednako je tako i u Tužilaštvu. Napraviti odluku ili presudu koju Baja nema potrebu da komentariše, vrhovni je cilj svih ovakvih sertificiranih sudija i tužilaca. A nije i da im se ne isplati, što jest - jest. Za par nakaradnih paragrafa i malo sudijske blamaže, u društvu u kom skoro da ništa više nije blam, naknade su više nego izdašne! Ima se, može se!


Ostaje da se vidi da li su moji kafanski izvori tačni. Možda me sudije Vrhovnog suda u potpunosti demantuju i donesu odluku kakvu zakon i pravda nalažu. Možda sam ja postao paranoik, pa mi se čini da ovo brujanje ne miriše na dobro. A možda se i baš onako ljudski i profesionalno do kraja izblamiraju pojedinci u Vrhovnom sudu! Jedva čekam da vidim!

Нема коментара:

Постави коментар